DIN Forsyning

DIN FORSYNING: Havets varme, byens fremtid

Fremtidens fjernvarme sikres gennem innovative løsninger som havvandsbaserede varmepumper, der udnytter havets energi til bæredygtig opvarmning. Vi bidrager aktivt til både design, udvikling og idriftsættelse af disse avancerede anlæg, som spiller en central rolle i omstillingen til grønnere fjernevarme.

Vi har udviklet og designet styringen og reguleringen af den nye varmefordelingscentral, "Ny Krone", som sikrer en effektiv og stabil distribution af fjernvarme.

Grøn omstilling af fjernvarmeproduktion

Vi sikrer DIN Forsynings strategiske skifte.

Fremtidens fjernvarme sikres blandt andet med havvandsbaserede varmepumper, som vi er med til at udforme og idriftsætte. På byggepladsen ses blandt andet flis-lager, akkumulatortank, havvandsvarmepumpebygning og en ny "varmefordelingscentral", Ny Krone, som sender varme ud til kunderne i området.

Added Values har blandt andet designet styringen og reguleringen af Ny Krone og rådgivet om de to store havvandsbaserede varmepumper, der kommer til at kunne opvarme ca. 16.000 husstande i området.

Sammen med DIN Forsyning har vi defineret en løsning, der blandt andet består af to havvandsbaserede varmepumper, en fliskedel og en elkedel. Varmen fra disse tre anlæg skal pumpes ud i byen via Ny Krone.

Modellering og simulering af "Ny Krone"

I Addedd Values anvender vi modelbaseret design og dynamisk modellering. Fordelene ved dynamisk simulering er dels, at vi finder eventuelle fejl før den idriftsættelse, fordi vi simulerer forskellige driftssituationer. Det sparer tid, ærgelser og dermed penge. Dertil sikrer vi en effektiv idriftsættelse, og at den efterfølgende daglige drift er kvalitetssikret.

  • I videoen til højre fortæller DIN Forsyning om vores samarbejde og om deres ambitiøse grønne omstilling.

Design af varmepumper 

En almindelig, lille husstandsvarmepumpe lever på afkøling af en luftstrøm, der sendes gennem et udemodul. På samme måde lever varmepumpen i Esbjerg på tilførsel af 14000 m3 havvand. I timen! Havvandet suges ind gennem specialdesignede filtre, som frasorterer fisk, uden at de beskadiges.

Fra disse filtre pumpes vandet 600 meter over til selve varmepumpene, hvor der ”suges” varme ud af havvandet. Herefter returneres vandet til havet; nu et par grader koldere. Dette sker igennem de ca. 2 x 1500 meter rør, der har en diameter på ca. 1,2 meter.