Skrevet af:

Mathias Holm Tøttrup

1. marts 2013

Varmepumper sænker ikke strømforbruget

Pengene sparet ved at skifte til varmepumpe er små og miljøfordelen ryger også, da folk i stedet læner sig tilbage og skruer op for varmen. Det viser ny norsk undersøgelse, skriver Berlingske Business.
Varmepumpen er meget anderledes end andre opvarmningssystemer som olie, gas og fjernvarme, men løser den samme opgave. Varmepumpen kører bedst ved lave fremløbstemperaturer til radiator eller gulvvarmesystemet og produktionen af varmt brugsvand er lidt langsommere end ved brug af oliefyr.
Der er tre typer varmepumper – jordvarmeanlæg, luft til vand-varmepumper og luft til luft-varmepumper.

Ifølge Energistyrelsen kan man spare op til 50 procent ved at udskifte et gammelt oliefyr med en jordvarmepumpe. I Norge har en fjerdedel af husholdningerne skiftet til varmepumper. Men måske er fordelene slet ikke så store, som først antaget.

Det samlede strømforbrug bliver nemlig ikke sænket, og blandt andet derfor er varmepumperne ikke så miljøvenlige, som troet, viser en ny undersøgelse det norske Statistisk Sentralbyrå, SSB, har lavet, skriver E24.no.

Det skyldes, at husholdninger med varmepumpe generelt har en højere indetemperatur, bruger mindre brænde og olie og tager det for givet, at varmepumpen i sig selv øger energieffektiviteten nok, til at de ikke skal tænke mere over det, konkluderer rapporten.

Husholdningerne med varmepumpe har en indetemperatur, der ligger 0,4 grader over husholdninger uden varmepumpe og undersøgelsen indikerer, at husholdninger med flere forskellige opvarmningskilder, bruger mindre strøm i gennemsnit end huse med varmepumpe.

Adfærdsændringer i husholdningerne er derfor den store synder, når der skal spares ved at købe en varmepumpe.

Flere indlæg fra samme kategori

Added Values er flyttet

Added Values har flyttet kontor fra Videnparken i Fredericia til Green Tech Center i Vejle. Vores nye adresse er Lysholt Allé 1...

Added Values har fået EUDP midler til at skabe driftsfleksibilitet i energisystemet

EUDP har bevilget 5 mill kr til at udvikle og demonstrere et nyt software værktøj, så de eksisterende termiske el- og varmeprod...

Reguleringskoncept til varmepumpeanlæg

Figur 1. diagram over anlægget i Sønderborg. Over en længere periode har vi arbejdet sammen med Sønderborg Fjernvarme og Frontm...

Hvorfor, vision eller drivkraft

Hej, jeg hedder AddedValues, og jeg er blevet meget i tvivl om, hvorfor jeg er til, hvem jeg er og hvad jeg skal skrive om mig ...