Skrevet af:

Mathias Holm Tøttrup

1. March 2001

Varmepumper sænker ikke strømforbruget

Pengene sparet ved at skifte til varmepumpe er små og miljøfordelen ryger også, da folk i stedet læner sig tilbage og skruer op for varmen. Det viser ny norsk undersøgelse, skriver Berlingske Business.
Varmepumpen er meget anderledes end andre opvarmningssystemer som olie, gas og fjernvarme, men løser den samme opgave. Varmepumpen kører bedst ved lave fremløbstemperaturer til radiator eller gulvvarmesystemet og produktionen af varmt brugsvand er lidt langsommere end ved brug af oliefyr.
Der er tre typer varmepumper – jordvarmeanlæg, luft til vand-varmepumper og luft til luft-varmepumper.

Ifølge Energistyrelsen kan man spare op til 50 procent ved at udskifte et gammelt oliefyr med en jordvarmepumpe. I Norge har en fjerdedel af husholdningerne skiftet til varmepumper. Men måske er fordelene slet ikke så store, som først antaget.

Det samlede strømforbrug bliver nemlig ikke sænket, og blandt andet derfor er varmepumperne ikke så miljøvenlige, som troet, viser en ny undersøgelse det norske Statistisk Sentralbyrå, SSB, har lavet, skriver E24.no.

Det skyldes, at husholdninger med varmepumpe generelt har en højere indetemperatur, bruger mindre brænde og olie og tager det for givet, at varmepumpen i sig selv øger energieffektiviteten nok, til at de ikke skal tænke mere over det, konkluderer rapporten.

Husholdningerne med varmepumpe har en indetemperatur, der ligger 0,4 grader over husholdninger uden varmepumpe og undersøgelsen indikerer, at husholdninger med flere forskellige opvarmningskilder, bruger mindre strøm i gennemsnit end huse med varmepumpe.

Adfærdsændringer i husholdningerne er derfor den store synder, når der skal spares ved at købe en varmepumpe.

More posts from same category

Garanti skal sikre bedre energirenoveringer

Størstedelen af de energirenoveringer, som kommuner, boligselskaber og andre aktører gennemfører i dag, sker uden garanti for, ...

Added Values advices internationally about flexibilistion of power plants

Chinese power plants look to Added Values for increased flexibility Together with The Danish Energy Agency, the Danish Embassy ...

Zootropolis

Working as a consultant at Added Values is not as transparent as you should think. After I have seen the movie Zootropolis, did...

Added Values hjemmeside er nu i luften!

Vi er nu i luften med vores hjemmeside, hvor i kan læse mere om, hvordan vi kan skabe merværdi – Added Value – til din virksomh...